Vad bocken
Vadbockar, eller Vabokkar som det uttalas dialektalt, var i bruk som torkställningar speciellt för snörpvadar av bomullsgarn mellan 1890 – 1965. När sillen gick längre ut efter sillperioden 1878 – 1904 och fram till II:a världskriget hade fisket med snörpvadar en glansperiod. Under vinterfiske efter sill hängdes vaden på tork efter varje vadkast. Oftast hade varje båtlag, som var på ca 12 – 13 man, en egen vadbock som gemensamt uppförts på lämplig, skyddad och nära plats.
Originalet till denna vadbock användes av bland andra LL 606 Laila och LL 696 Donalda, fiskebåtar hemmahörande på Fisketången.
Tångens byalag beslutade och bekostade uppsättandet av vadbocken på Brillskär, sommaren 2017, det skär som blev uppkallad efter fiskebåten Brill tillhörande Karl och Ludvig Görling i början av 1900- talet. Skepparen på fiskebåten Rimfors var en av de som var med och reste vadbocken, som idag är en fin påminnelse om den tidigare vadbocken som tiden gick ifrån.
Tångens byalag arbetar även med belysningen och skötseln av vadbocken så att denna skall synas både från land och hav, natt som dag.