Tången badet

Då badplatsen (tidigare Varpens badplats) på Fisketången under flera år har varit synonymt med handikappvänligt och välkomnande för stora och små har det varit viktigt för föreningen att fortsätta verka för att Tångenbadet skall behålla den status den alltid haft. När någon tänker på Tångenbadet, skall de tänka på hur anpassat och välkomnande det är, att barn har sand att leka i, att det finns bryggor med badstegar och möjlighet till klippbad, att det finns bryggor att fiska från och att det är framkomligt både för rullstolar och barnvagnar. Vid ett besök till badplatsen under sensommaren kan man vid lite tur bada i mareld vid stjärnklara nätter. Inför sommaren 2021 renoverade Sotenäs kommun, badets handikappramp efter påpekande av Tångens Byalag. Detta har visat sig öka både säkerhet och trygghet bland dem som behöver detta hjälpmedel vid i och uppstigning. Tångens Byalag har även placerat ut flertalet stationära bänkar sedan 2020 på badplatsen för ökad tillgänglighet. Under ett besök på badplatsen eller under en promenad ut via pontonbryggan som leder till Klåvholmen finns fler av Byalagets kreationer att beskåda så som informationsskyltarna på Klåvholmen.

”Världens vackraste badplats, skrev jag till min syster, när jag såg Fisketången första gången (1969). Alltsedan dess for vi dit varje sommar; njöt av havet, saltstänkta vindar, solen, klipporna, men framför allt av de trevliga bohusläningarna. Här har man alltid trevligt, då för länge sedan hade man underbart roligt. Många minnen!” – Lisbeth Santesson.

”En av de bättre badplatserna på västkusten. Ligger väldigt vackert. Varierat med strand, bryggor och klippor. Här finns toaletter och kiosk. Kan bli trångt och svårt med parkering varma och soliga dagar.” – Lintott

Tångens Byalag kommer att verka för att Tångenbadet fortsätter att hålla den höga standard av handikappbad som den har haft under flera decennier.

 

 

Detta är Tångenbadet, tidigare Varpens badplats, omkring 1955. Det stora magasinet rakt fram tillhörde Karl Karlsson (Varpe-Kalle), Ivar Jakobsson (Flyg-Ivar) och Anders Karlsson (Varpe-Anders). Till höger ligger Knut Karlssons (Varpe-Knut) magasin. 

Till vänster ligger Brilleskäret, uppkallat efter Fiskebåten Brill som verkade i början av 1900-talet. Här ser man även den gamla Vadbocken innan denne togs ur bruk. 

Sommaren 2017 bekostade Tångens byalag en ny Vadbock på Brillskär och tillsammans med Skepparen på fiskebåten Rimfors restes vadbocken som idag är en fin påminnelse av tider som varit. Tångens byalag arbetar även med belysningen och skötseln av vadbocken så att denna skall synas både från land och hav, natt som dag.