Tången parken

Idén om att anlägga en park på Tången kom redan 1912, då några driftiga damer bildade en sy- och parkförening med målet att anlägga en park. Den utsedda platsen var den myr man tidigare odlat bland annat potatis och grönsaker på.
Arbetet med parken kom igång 1927–29 och efter att myren dikats ut och efter kontakt med Länsträdgårdsmästaren utformades parken efter engelsk förebild då många av kvinnornas män var fiskare och lossade fisk i Aberdeen, Grimsby och Hull. Arbetet med att färdigställa parken var ideell och flertalet oavlönade arbetstimmar gick åt till att sy, sticka, virka och sälja alster för att sedan få råd till att köpa plantor till parken. Även fiskelagen på båtarna bidrog med medel till att möjliggöra arbetet med parken.

Skomakare Viktor Larsson som hade ”gröna fingrar” engagerades att sköta planteringen och det blev en mycket vacker park med stora syrenbersåer, parksoffor och många vackra buskar så som rosensky och flera sorters syrener, rosor och andra sorters perenner och med tiden anlades även en fontän.

Parken blev snart en given samlingsplats och lite av samhällets stolthet. För att få in pengar till underhållet av parken beslöts att ordna en fest på sommaren. Festen var årets stora händelse och det kom folk från alla grannsamhällen.
Inträdesbiljetten kostade 1 kr det första året och långbord med vita pappersdukar och bänkar att sitta på placerades ut på gräsmattorna.
Det såldes kaffe med dopp, sötdricka samt ”skattefri” lättöl och godis. Det fanns även en stor dansbana och podiet där orkestern spelade lystes upp av lampor.

Parken var mycket populär under somrarna med dess musik, dans, servering, lotteristånd och skjutbanor, -parken hade med tiden blivit en gemensam samlingsplats för alla åldrar. De årliga sommarfesterna i parken lades ned i slutet av 1950-talet. När Fisketångens municipalsamhälle 1959 gick upp i nybildade Sotenäs kommun överläts parken till kommunen.

Tångens byalag anordnade sin första julmarknad i parken den 26 november 2011 för att hedra minnet utav den gemenskap parken en gång givit. På programmet stod livemusik med bandet Svinbra, knallar, ponnyridning, lotter och loppis. Tångens byalag sålde korv och bröd och i Sippans Bû fanns tillgång till värme och ”Tonys berömda ärtsoppa”. Tomten kom även på besök och tog emot önskelistor och gav barn godis. Julmarknaden blev möjlig tack vara hjälp och sponsring av lokala köpmän, knallar, restauranger, frisörer och privatpersoner.
2016 genomföres en stor restaurering av parken med nydragna gångar, gräsmattor, planteringar, bärbuskar och ny lekplats.
Källa: Ella Carlsson, Aina Jonsson, Britta Norman, Kungshamn genom seklerna, Tångens byalag och Sotenäs kommun.